De afgelopen 20 jaar heb ik hulpverlening geboden aan honderden mensen op verschillende gebieden. Hierin merkte ik dat alleen praten over wat er aan de hand is, vaak niet voldoende is om anders met dingen om te gaan.

Mijn ervaring is dat het mensen helpt om te voelen wat er speelt. Als je voelt wat er aan de hand is bij jezelf dan heeft dit veel meer impact en zet het je in beweging. Daarom coach ik mensen door systemisch te werken en met inzet van de hond.

Het systemisch werken zorgt ervoor dat het niet alleen over jou gaat, maar ook over alle systemen, waar jij aan deelneemt. Ik maak gebruik van jouw systeem en de hond om jou te laten voelen in plaats van te praten over.

Een hond spiegelt heel duidelijk en kijkt door de maskers van mensen heen. Dit biedt een ingang om op een fijne manier de confrontatie aan te gaan met wat jij op dat moment voelt. Bewust en onbewust komt er iets in jezelf in beweging en ontstaat er (weer) verbinding tussen je hoofd en hart.

Eigen hond meenemen

Als je zelf een hond hebt dan kun je je hond meenemen en maak ik gebruik van jouw hond in de coaching. Daarvoor hoeft je hond niets bijzonders te kunnen. Juist het natuurlijke gedrag van een hond, waarin de hond spiegelt wat er speelt, zorgt ervoor dat jij duidelijker krijgt wat er speelt.

Ik heb een afgezette tuin van 1500 vierkante meter, waarin de hond los kan lopen. Verder heb ik een praktijkruimte in mijn tuin waar de hond mee naar binnen kan. In de praktijkruimte is ruimte om een hondenkussen neer te leggen en er is uiteraard water aanwezig voor de hond.